Przejdź do treści
Nagrobek Franciszka Hajkowicza, cmentarz Na Rossie w Wilnie, stan z 2013, fot. autorzy karty, domena publiczna
Licencja: , Źródło: cmentarznarossie.uksw.edu.pl
Fotografia przedstawiająca Nagrobek Franciszka Hajkowicza
 Prześlij dodatkowe informacje
Identyfikator: NGR-005615-P

Nagrobek Franciszka Hajkowicza

Cmentarz Na Rossie w Wilnie
Identyfikator: NGR-005615-P

Nagrobek Franciszka Hajkowicza

Miejsce pochówku oznaczone stelą nieregularną ukośną, zbiegającą się ku górze. Na niej inskrypcja ryta.
Inskrypcja:

Franciszek / HAJKOWICZ / umarł 22 Maja / 1855r. / w 24 roku życia / Pamiątka od kolegów / przyjaciół. //.

Osoby powiązane:
Czas powstania:
ok. 1855
Lokalizacja nagrobka:
sektor numer 4c (Stara Rossa) nagrobek numer 85
Wymiary:
92 x 61 x 18 cm
Materiały:
skały magmowe kolorowe (granit, sjenit i inne)
Dodatkowe informacje dotyczące materiału:
granit szary
Informacje dodatkowe:
wiersz: 1, 3, 4, 5, 6, 7 inskrypcji pisany kursywą. Według kartoteki Wacława Wejtki w pierwszym wersie inskrypcji: Ś. P.
Stan zachowania:
mchy, inskrypcja częściowo zatarta
Informacje o stanie zachowania i dotychczasowych renowacjach:
częściowo zakopana
Bibliografia i archiwalia:
  • „Cmentarz na Rossie w Wilnie, badania inwentaryzacyjne”, katalog on-line, opr. Anna Sylwia Czyż i Bartłomiej Gutowski, dostęp on-line http://cmentarznarossie.uksw.edu.pl/.
  • Czyż Anna Sylwia, Gutowski Bartłomiej , „Cmentarz na Rossie w Wilnie. Niezachowane pomniki na podstawie kartotek Wacława Wejtki, Lucjana Uziębły i Aleksandra Śnieżki”, Warszawa 2021.
Słowa kluczowe:
Data wykonania dokumentacji:
2013
Data założenia karty:
11.07.2022
Karta założona przez:
Joanna Kulesza, Katarzyna Lipińska, Emilia Kalinowska
Opracowanie / zatwierdzenie:
Bartłomiej Gutowski, dr hab. Anna Sylwia Czyż, prof. ucz.
rozwiń

Obiekty powiązane

1
Pokaż na stronie:

Projekty powiązane

1
brama_cmentarza_na_rossie_w_wi_vYvl1A.jpg
Dokumentacja cmentarza na Rossie w Wilnie Zobacz
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.  Dowiedz się więcej