Przejdź do treści
Fragment nagrobka Emila Kryckiego, cmentarz w Jazłowcu, Ukraina, fot. Agnieszka Brzezińska, Anna Sylwia Czyż, 2006
Licencja: CC BY-SA 4.0, Modyfikowane: tak
Fotografia przedstawiająca Nagrobek Emila Kryckiego
Nagrobek Emila Kryckiego, cmentarz w Jazłowcu, Ukraina, fot. Agnieszka Brzezińska, Anna Sylwia Czyż, 2006
Licencja: CC BY-SA 4.0
Fotografia przedstawiająca Nagrobek Emila Kryckiego
Identyfikator: NGR-002693-P

Nagrobek Emila Kryckiego

Miejsce pochówku oznaczone krzyżem na dwustopniowym cokole i dwustopniowej podstawie. Krzyż z ramionami zakończonymi wykrojem łuku kotarowego, szerszy w dolnej części, na cokoliku. Na przecięciu ramion wypukłorzeźbiona postać Chrystusa, powyżej titulus. Lico krzyża groszkowane. Pierwszy stopień cokołu o profilowanych górnych krawędziach. Od frontu płycina o ćwierćkoliście ściętych narożach. Drugi stopień cokołu lekko zwężający się ku górze, z gzymsem, nakryty czterospadowym daszkiem od frontu z trójkątnym, profilowanym szczycikiem. Od frontu płycina z inskrypcją rytą.

Inskrypcja:

TU / SPOCZYWA / EMIL / KRYCKI //.

Osoby powiązane:
Czas powstania:
ok. 1900-1925
Lokalizacja nagrobka:
nagrobek numer 94
Wymiary:
245 x 90 x 73 cm
Materiały:
beton/żelbeton
Stan zachowania:
dobry
Bibliografia i archiwalia:
  • Karta dokumentacyjna obiektu zabytkowego poza granicami kraju, powiat buczacki, zbiór przechowywany w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Warszawa..
  • „Cmentarze dawnego powiatu buczackiego”, pod redakcją Anny Sylwii Czyż Bartłomieja Gutowskiego, Warszawa 2017, 227.
Słowa kluczowe:
Data wykonania dokumentacji:
2006
Publikacja:
30.01.2022
Ostatnia aktualizacja:
14.08.2024
Karta założona przez:
dr hab. Anna Sylwia Czyż, prof. ucz., Agnieszka Brzezińska
Opracowanie / zatwierdzenie:
Bartłomiej Gutowski, dr hab. Anna Sylwia Czyż, prof. ucz.
rozwiń

Obiekty powiązane

1
Pokaż na stronie:

Projekty powiązane

1
Dokumentacja cmentarzy dawnego powiatu buczackiego Zobacz
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.  Dowiedz się więcej