Przejdź do treści
 Prześlij dodatkowe informacje
Identyfikator: NGR-003313-P

Nagrobek Józefa Jana Świderskiego

Tłuste | Ukraina | obwód tarnopolski | rejon czortkowski
ukr. Towste (Товсте); inna nazwa: Touste, Tołste; dawna nazwa: Tłuste Miasto
Cmentarz w Tłustym
Identyfikator: NGR-003313-P

Nagrobek Józefa Jana Świderskiego

Tłuste | Ukraina | obwód tarnopolski | rejon czortkowski
ukr. Towste (Товсте); inna nazwa: Touste, Tołste; dawna nazwa: Tłuste Miasto

Miejsce pochówku oznaczone pierwotnie żeliwnym (?) krzyżem na cokole i dwustopniowej podstawie. Krzyż niezachowany. Pierwszy stopień podstawy o ściętych górnych krawędziach. Drugi stopień podstawy o profilowanych górnych krawędziach. Cokół wysoki, mocno zwężający się ku górze, nakryty czterospadowym daszkiem. Od frontu płycina, w której cynowa tablica z inskrypcją wypukłą.

Inskrypcja:

Tu spoczywa / JAN JÓZEF / ŚWIDERSKI / APTEKARZ / urodzony 16/7 1845. zmarł  10/5 1894. / Nieutulona żona i córka po stracie / najlepszego męża i ojca postawiły ten pomnik. / Prosi o pozdrowienie Anielskie //.
 

Osoby powiązane:
Czas powstania:
1894-1897
Lokalizacja nagrobka:
nagrobek numer 35
Wymiary:
173 x 83 x 81 cm
Materiały:
beton/żelbeton, cynk/stopy cynku
Dodatkowe informacje dotyczące materiału:
tablica - cyna, być może żeliwny krzyż
Stan zachowania:
niezachowane zwieńczenie
Bibliografia i archiwalia:
  • Karta dokumentacyjna obiektu zabytkowego poza granicami kraju, powiat buczacki, zbiór przechowywany w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Warszawa..
  • „Cmentarze dawnego powiatu zaleszczyckiego, Kaplice, grobowce i nagrobki z inskrypcjami zapisanymi w alfabecie łacińskim (1790–1945)”, red. Anna Sylwia Czyż Bartłomiej Gutowski, Warszawa 2015, 222.
Słowa kluczowe:
Data wykonania dokumentacji:
2005
Karta założona przez:
Bartłomiej Gutowski
Opracowanie / zatwierdzenie:
Bartłomiej Gutowski, dr hab. Anna Sylwia Czyż, prof. ucz.
rozwiń

Projekty powiązane

1
Dokumentacja cmentarzy dawnego powiatu zaleszczyckiego Zobacz
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.  Dowiedz się więcej