Przejdź do treści
 Prześlij dodatkowe informacje
Identyfikator: NGR-002527-P

Nagrobek Michała Antoni Groshmann

Jazłowiec | Ukraina | obwód tarnopolski | rejon czortkowski
ukr. Jazłowecʹ (Язловець)
Cmentarz w Jazłowcu
Identyfikator: NGR-002527-P

Nagrobek Michała Antoni Groshmann

Jazłowiec | Ukraina | obwód tarnopolski | rejon czortkowski
ukr. Jazłowecʹ (Язловець)

Miejsce pochówku oznaczone pierwotnie krzyżem na dwustopniowym cokole i podstawie. Krzyż utrącony, leży obok nagrobka. Krzyż z ramionami o przekroju ośmioboku na trójstopniowym, ośmiobocznym cokoliku. Pierwszy stopień cokołu o ściętych górnych krawędziach, z ostrołukowymi płycinami po bokach. Drugi stopień cokołu nakryty czterospadowym daszkiem, od frontu półkoliście wypiętrzonym. Z trzech stron uskokowe płyciny, w górnych narożach wycięte ostroliściem. Od frontu uskokowa płycina zamknięta łukiem nadwieszonym spłaszczonym, na ostrolistnie ukształtowanych odcinkach. W niej płaskorzeźbiony wieniec laurowy spięty u dołu kokardą, poniżej inskrypcja ryta.

Inskrypcja:

Tu spoczywa / MICHAŁ ANTONI / GROHSMANN / DOCTOR MEDYCYNY / CHIRURGII / zmarł w 73 roku życia / 20 Października 1867 / PROSI O POZDROWIENIE ANIELSKIE. //.

Osoby powiązane:
Czas powstania:
ok. 1867
Lokalizacja nagrobka:
nagrobek numer 40
Wymiary:
202 x 83 x 78 cm
Materiały:
piaskowiec
Stan zachowania:
niezachowane zwieńczenie
Bibliografia i archiwalia:
  • Karta dokumentacyjna obiektu zabytkowego poza granicami kraju, powiat buczacki, zbiór przechowywany w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Warszawa..
  • „Cmentarze dawnego powiatu buczackiego”, pod redakcją Anny Sylwii Czyż Bartłomieja Gutowskiego, Warszawa 2017, 208-209.
Słowa kluczowe:
Data wykonania dokumentacji:
2006
Karta założona przez:
Katarzyna Zielińska
Opracowanie / zatwierdzenie:
Bartłomiej Gutowski, dr hab. Anna Sylwia Czyż, prof. ucz.
rozwiń

Obiekty powiązane

1
Pokaż na stronie:

Projekty powiązane

1
Dokumentacja cmentarzy dawnego powiatu buczackiego Zobacz
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.  Dowiedz się więcej