Prześlij dodatkowe informacje
Identyfikator: av-000037-P/189740

Rozmowa ze smakiem. Kuchnia polska na talerzach świata

Identyfikator: av-000037-P/189740

Rozmowa ze smakiem. Kuchnia polska na talerzach świata

Zapraszamy do rozmowy o historii polskiego gotowania, pochodzeniu najsłynniejszych potraw.

Czy są potrawy, które można nazwać "prawdziwie polskimi"? Jakie dania zabrali ze sobą emigrujący Polacy i które z nich podbiły inne kraje? Co było największym przysmakiem na staropolskim stole, a co trafiło na niego prosto zza dawnych granic kraju? Co na co dzień jedli nasi przodkowie i czym różniła się dieta mieszkańców pałacu od gotowania "pod strzechą"?

Naszym gościem i przewodnikiem po kulinarnym świecie jest dr hab. nauk historycznych Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich i kulturowej historii kuchni i jedzenia.

Słowa kluczowe:

Publikacja:

04.03.2025

Ostatnia aktualizacja:

04.03.2025
rozwiń

Multimedia

1
  • Rozmowa ze smakiem. Kuchnia polska na talerzach świata, wszelkie prawa zastrzeżone
  • Projekty powiązane

    1
    • Katalog materiałów audio-video Zobacz